Written by administrator. Posted in Uncategorised

Arkib Berita

 
KEMERIAHAN AIDILFITRI DIBAWAH SATU BUMBUNG

KEMERIAHAN AIDILFITRI DIBAWAH SATU BUMBUNG

KUALA TERENGGANU, 17 Jun - Penganjuran Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri Peringkat Negeri yang diadakan di bawah satu bumbung di Dataran Shah bandar, di sini meriah dengan kehadiran ribuan pengunjung.

Menteri Besar, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, selain menjimatkan masa dan tenaga, secara tidak langsung ianya dapat mengeratkan lagi hubungan silaturrahim khususnya di kalangan kakitangan agensi dan anak syarikat kerajaan negeri.

“Sebelum ini setiap agensi kerajaan negeri mengadakan sambutan hari raya masing-masing tetapi untuk tahun-tahun akan datang ianya akan diadakan secara serentak sebegini,” ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas meraikan Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri Peringkat Negeri di Dataran Shah Bandar, hari ini.

Turut hadir, Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Yahaya Ali, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ A.Rahman Yahya serta barisan Exco Kerajaan Negeri.
 Katanya, sebanyak 23 agensi dipertanggungjawabkan untuk menyediakan hidangan kepada para pengunjung.

Pada majlis yang bermula 10 pagi itu, tetamu yang hadir disajikan dengan pelbagai makanan termasuk kambing guling, ayam bakar, sate, nasi dagang, laksa, laksam, nasi gulai kawah, nasik minyak, apam balik, ketupat, lemang dan pelbagai masakan lain.

Seterusnya >>

KERAJAAN NEGERI TERENGGANU SEDIA 12 BAS UNTUK MAHASISWA BALIK KAMPUNG

KERAJAAN NEGERI TERENGGANU SEDIA 12 BAS UNTUK MAHASISWA BALIK KAMPUNG

KUALA TERENGGANU, 26 Mei -  Kerajaan negeri melalui Yayasan Terengganu menyediakan sebanyak 12 buah bas secara percuma untuk membawa 480 mahasiswa Terengganu yang belajar di luar negeri itu pulang ke kampung halaman bagi menyambut Aidilfitri menerusi program Jom Balik Raya Aidilfitri Persatuan Mahasiswa Anak Terengganu (Permata) 2019.

Pegawai Perhubungan Persatuan Mahasiswa Anak Terengganu (Permata) Muhamad Khairi Mezah berkata, program bertemakan 'Tranung, mu tunggu aku balik' itu diharap dapat menceriakan sambutan Aidilfitri mahasiswa bersama keluarga tersayang selain mengurangkan beban kewangan mereka.

Beliau berkata, kesemua 12 bas berkenaan dijadual bertolak daripada lokasi yang telah ditentukan pada 31 Mei ini dan dijangka tiba di perkarangan Yayasan Terengganu, di sini pada awal pagi, 1 Jun.

"Mahasiswa berkenaan juga akan menikmati hidangan sahur yang disediakan sebelum bergerak pulang ke kampung halaman masing-masing," katanya kepada Bernama, hari ini.

Katanya, bagi pelajar yang tinggal di enam daerah iaitu Besut, Setiu, Marang, Hulu Terengganu, Dungun dan Kemaman, Yayasan Terengganu juga akan menghantar mereka pulang dengan bas percuma ke daerah masing-masing.

Muhamad Khairi berkata kesemua mahasiswa Terengganu telah dimaklumkan mengenai program tersebut melalui laman rasmi Facebook Permata di universiti masing-masing.

Katanya program yang telah bermula sejak tujuh tahun lalu itu susulan rungutan mahasiswa yang tidak dapat pulang beraya di kampung kerana kehabisan tiket bas.

-- BERNAMA

 

Seterusnya >>

KERAJAAN ARAB SAUDI TAWAR BIASISWA PENUH UNTUK ANAK TERENGGANU

KERAJAAN ARAB SAUDI TAWAR BIASISWA PENUH UNTUK ANAK TERENGGANU

KUALA TERENGGANU, 7 Mei - Kerajaan Arab Saudi menawarkan  biasiswa penuh  kepada anak Terengganu bagi melanjutkan pengajian dalam bidang Oil & Gas di lapan universiti awam negara itu.

Menteri Besar, Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, tawaran itu diberikan dari hasil pertemuan Pengerusi Jawatankuasa Jawatankuasa Pelaksanaan Syariah, Pendidikan dan Pengajian Tinggi negeri, Satiful Bahari Mamat dengan pihak kedutaan Arab Saudi dalam bidang kejuruteraan terutamanya  Oil & Gas.

“Walaupun masing-masing dah ada buat pemilihan, dah pergi pun ada, tetapi masih ada ruang  dan peluang kerana industri Oil & Gas sangat besar di Arab Saudi dan mereka ada peluang untuk belajar di sana. Jika ada ruang memang elok sangat pelajar kita ke sana untuk menyambung pengajian dalam industri besar ini.

“Tawaran ini diberikan kepada 100 orang anak Terengganu dan kini cuma ada 40 pemohon, itu pun dalam bidang agama, jadi masih ada 60 lagi kekosongan dan peluang untuk memohon,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita di Majlis Anugerah Pingat Emas Yayasan Terengganu Tahun 2019 (Kali Ke-40) dan hadiah kecemerlangan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) & Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) 2018 di dewan besar Wisma Darul Iman, di sini hari ini.

Seterusnya >>

KONVENSYEN ULUL ALBAB 2.0

KONVENSYEN ULUL ALBAB 2.0

Konvensyen yang dianjurkan bersama oleh Pusat Ulul Albab, UPSI dan Akademi Sinergi Ikhlas akan diisi dengan pembentangan modul dan perkongsian oleh para pembuat dasar dan pelaksana program Ulul Albab dari semua agensi yang terlibat.

Bermula dengan cetusan idea pada mei 1996 sebagai usaha menginovasikan pendidikan di Malaysia, program Ulul Albab kini telah mendapat perhatian dan permintaan yang sangat tinggi sejak akhir-akhir ini.


Dari bumi Besut dengan Imtiaz di sambut oleh MARA dengan MRSMUA dan Kementerian Pendidikan Malaysia dengan TMUA, program Ulul Albab telah berkembang ke seluruh negara dengan pendekatan Quranik, Ensiklopedik dan Ijtihadik yang menekankan corak pembelajaran yang komprehensif tanpa berlakunya pemisahan antara ilmu agama (naqli) dan ilmu umum ('aqli) terutamanya ilmu sains'.

Seterusnya >>

KERJASAMA DENGAN IPT PASTIKAN SIFAR KECICIRAN

KERJASAMA DENGAN IPT PASTIKAN SIFAR KECICIRAN


KUALA TERENGGANU, 9 Mei - Kerajaan Negeri melalui Yayasan Terengganu membuka ruang kepada pelajar yang tercicir daripada permohonan Unit Pusat Universiti (UPU) untuk melanjutkan pelajaran.

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pelaksanaan Syariah, Pendidikan dan Pengajian Tinggi negeri, Ustaz Maliaman Kassim berkata, ianya adalah satu usaha yang sangat bagus untuk mengsifarkan keciciran pelajar yang layak ke peringkat yang lebih tinggi.

“Saya bagi pihak Kerajaan Negeri Terengganu mengucapkan jutaan terima kasih atas usaha yang di buat oleh Yayasan Terengganu  untuk membuka ruang kepada pelajar Terengganu bukan sahaja mereka yang  tercicir tetapi terbuka kepada mereka yang mendapat (tawaran) UPU.

“Tapi mereka nak mencuba bidang kemahiran  ada yang ditawarkan di ‘booth’ pada hari ini, mungkin mereka boleh mengambil maklumat dan syarat kemasukan,” jelasnya.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ajil berkata demikian dalam sidang media dalam majlis Karnival Pendidikan Sifar Keciciran ke Intitut Pengajian Tinggi (IPT) di Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (PPAT), di sini, hari ini.

Maliaman berkata, dengan adanya pameran yang bertujuan menyebarkan maklumat berkenaan pengajian, bermakna tiada alasan untuk mengatakan  mereka tercicir tanpa pembelaan dari mana-mana pihak.

“Mungkin ada pelajar yang tak tahu makluman dan dengan ada pameran macam ini membuka peluang supaya pelajar kita  tidak  ada yang tercicir.

“Yang tercicir sebenarnya bukan tiada kelayakan tapi mungkin ‘miss flow’ (dan banyak) yang ditawarkan, ada peringkat diploma dan sijil. Ia bergantung  kepada agensi,” ujarnya.

Justeru itu beliau berharap pameran sebegini dibuat untuk  tahun yang akan datang.

Katanya, pameran tersebut diadakan setiap tahun dan  ini pengajuran kali kelima  melibatkan 43 agensi agensi termasuk Institut pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan Institut Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) serta bidang kemahiran.

Seterusnya >>

Print